Vingens sprog er markant og siger en hel del om ejerens indsigt og avl.
Hvordan nu det ?
Det første jeg gør når jeg tager et dyr i hånden er at lukke vingen op, det kommer helt pr. refleks. For der sidder en masse værdifulde avls oplysninger i vingen. Blandet andet :

  • Fjerstruktur
  • Arvelighed
  • Velplejethed

Hvad siger vingen om fjerstruktur?

Der er ikke noget så skønt som at se nogle meget brede og kraftige slagfjer i vingen. Som vidner om en sund avls stamme med masse af livskraft. Men jeg vil dog sige at resten af krops fjerene af den grund ikke behøver at være brede, men det er dog altid et godt afsæt at have. En kendt dværg Wyandot mand (C.V. Rasmussen Åbyhøj) skulle have sagt engang at der skal kunne stå 1 liter vand i vingen på en dværg Wyandot og det må der også gerne kunne gøre hos en Orpington. Det vil sige at slagfjerene skal være så brede at der ikke er kiler imellem dem.

VINGEN TIL VENSTRE Viser smalle slagfjer med kiler. VINGEN TIL HØJRE Viser den rette brede af slagfjer hvor der er helt lukket når man åbner vingen

Er man kommet lidt i uføre med sine slagfjer er der kun et at gøre. Kraftig sortering af de dårligste dyr (dem med de smalleste slagfjer) et par år.

Spidse vingefjer

De  smalle slagfjer,  kan lige frem blive helt spidse, ja man kan blive helt bange for at stikke sig på dem. Tit er de smalle slagfjer også meget tynde, så tynde at man næsten kan se igennem dem. Smalle slagfjer er arvelig men dog ikke mere end at det er muligt at avle væk hvis man er opmærksom på problemet.

Man kan også komme ud for i sin stamme, at slagfjerne lige som bliver trævlet i kanten op langs med fjerene. Dette kan opstå ved både brede og smalle fjer. Hvis man ikke får dem væk i tide kan det udvikle sig til at blive nogle lange fjer, hår, som slet ikke holder sammen. Dette er en alvorlig fejl i en bedømmelses situation. Ikke til 0 men dog et fradrag i point.

Det sidste jeg vil omtale er proptrækker fejr i vingen. Dette er snoede fjer og de sider gerne i vinge ledet mellem 1. og 2. række svingfjer. Man kan prøve med at trække den ud og se om den næste er lige sådan, men ofte er den det, og så er der kun en vej og det er i gryden.

Snoet vingefjer

Hvad siger vingen om arvelighed?

Arvelighed ved vingen kan være meget vanskelig og man er absolut nød til at holde tungen lige i munden for ikke  at komme i udføre. Jeg vil starte med at skrive noget om løse vinger. Det er meget arvelig og absolut en A-fejl. Jeg vil nok mene at man ikke bør bruge dem i sin stamme, men vil man tage denne chance, skal kende sin stamme meget godt. Ved brug af dyr med løse vinger risikere man at få dem igen i mange genrationer fremover. Jeg skriver af erfaring.

Hvad siger vingen om velplejethed?

Det  første man ser som dommer er om der er brækkede slagfjer. Dette kan betyde at dyret går under for trænge forhold (hvor der ikke er plads til at slå vingerne ud uden at de slår imod væg eller tråd). Det kan også være at opdrætteren bevist forsøger at snyde for at skjule at der har været hvidt i vinge. Så derfor prøver man altid i modsatte vinge for er der hvidt i vinge vil det næsten altid være noget i den anden side. Er der her også en eller flere brækkede slagfjer er det fradrag i point. Det kan også forekomme at der er skidt på slagfjer. Det skal bare vaskes!

Under tiden ser man også angreb af fjer mider (se billede). Her kan det anbefales at gøre huset rent. Og få trukket de fjer ud som det er galt med, men husk det skal være mindst 8 uger før en udstilling.

Vingefjer med tydelig angreb af fjermider