Af Kenneth Rasmussen

Historien om Jersey Kæmpen tager sin begyndelse i staten New Jersey i U.S.A. omkring 1870. Det var på en tid hvor det for de øst amerikanske bønder først og fremmest handlede om at avle fjerkræ der kunne producere æg og kød. Hvordan dyrene så ud med hensyn til type og farve var ikke vigtigt. I staten New Jersey var der to brødre, John og Thomas Black. De var farmere og drev efter datidens standard et mønsterlandbrug og de producerede kun førsteklasses produkter. Opkøbere fra New York og Philadelphia som rejste rundt i landdistrikterne, havde blandt deres kunder mennesker der villigt betalte mere for landbrugsprodukter af en god kvalitet. Og denne kvalitet fandt de hos brødrene Black i deres store høns. Men disse opkøbere ville have mere end store høns. Deres kunder var de store slagterforretninger i New York og Philadelphia og når hønsene hang slagtede i forretningen var det næsten umuligt at finde 2 høns med den samme farve i skindet. Farverne varierede fra næsten hvide, over gule til nærmest blå eller rustrøde. At fjerfarven var endnu mere forskellig er vist indlysende. Denne forskelligartethed indbød ikke kvalitetsbevidste og pengestærke husmødre til at købe. For at rette op på dette, bad opkøberne brødrene Black om at frembringe en høne der i størrelse overgik alle andre høns og som havde det eftertragtede gule skind. Desuden skulle de have glatte løb (ben). Da penge ikke var et problem for brødrene når de havde sat sig noget i hovedet, købte de alle de største høns de kunne opdrive i staten New Jersey. Visse kilder mener at de primært brugte sorte Java, sorte Langshans og mørke Brahma, men virkeligheden er nok den at de har brugt alt der har haft en fornuftig størrelse. Nogle af disse dyr havde det eftertragtede gule skind, andre havde det ikke. Farvemæssigt var nok hele regnbuen repræsenteret. Efter få års avlsarbejde var det gule skind dominerende og gennem en 15 års avlsperiode fik de frembragt en høne der var fuldstændig sort med billegrøn glans, alle med gult skind og en størrelse der overgik alt hvad der tidligere var vist. Disse store høns blev kendt som ”Black’s Giants”, det var først senere at ordet ”Jersey” blev føjet til navnet. Disse store dyr var meget eftertragtede og mange af bønderne i New Jersey købte deres avlsdyr hos brødrene da disse høns gav den højeste pris på markedet. Det mærkelige er at på trods af deres popularitet i de store østkystbyer, så kom disse høns aldrig rigtigt udenfor staten New Jersey. Farmerne blev ved med at avle med disse høns, også lang tid efter at brødrene var døde. Det var først omkring 1917 da U.L. Meloney der ejede Marcy Farm, C. M. Page, Dexter P. Upham og andre opdrættere begyndte et seriøst avlsarbejde med dem, at de blev kendt udenfor New Jersey. På det tidspunkt var ”Black’s Giants” begyndt at lide under at brødrene Black ikke længere var der til at forestå avlsarbejdet. De nævnte herrer lagde et stort arbejde i at bringe dem tilbage til den oprindelige type og størrelse. Dexter P. Upham tilføjede ordet ”Jersey” til navnet og i 1921 blev ”The American Association of Jersey Black Giant Breeders Club” dannet og man vedtog at navnet for racen var Jersey Black Giants. Racen var nu avlet frem til en ensartet type og farve, et forholdsvis hurtigt voksende dyr der var hårdfør, med stor krop og flittigt fodersøgende. Unghaner vejede 9 pund (4,1 kg) ved 6 måneders alder, kapuner vejede 12 pund (5,5 kg) ved 7 måneder. Hønsene startede æglægning ved 6 måneder og lagde i snit 135-160 æg om året. Denne ydelse var inden 1930 bragt op til mellem 160 og 225 æg om året. Visse enkelt dyr havde endda præsteret 280 æg på et år. I 1922 blev racen optaget i den Amerikanske fjerkræstandard. Den må forholdsvis hurtigt have fundet vej til Danmark, da den er medtaget i den første Skandinavisk Fjerkræstandard fra 1925. En artikel i vores ”grønne blad” fra 1929 omtaler faktisk at da både Dexter P. Upham og C. M. Page stoppede arbejdet i slutningen af 1920’erne, så kom deres avlsdyr til Danmark, købt af en fru Kamma Ruhse. Tænk at have de dyr i dag, det ville være guld værd!

Kapuner? vil nogen sikkert sige, hvad er det?  En kapun er en kastreret hane. Efter at have fået fjernet sine kønsorganer, bliver kapunen mere rolig og omgængelig, galer sjældent, udvikler kun en lille kam (hønekam) og vokser hurtigere end en almindelig unghane. Nogen mener at kødet bliver mere saftigt, mørt og smagfuldt. Et nummer af POULTRY magazine fra 1923 har en artikel om en Jersey kapun der vejede 16,5 pund (7,5 kg) ved 9 måneder, samt om en 6 år gammel Jersey kapun der vejede 20 pund (9,1 kg). Sidstnævnte havde i øvrigt rejst tusinder af kilometer fra kyst til kyst i USA og blevet vist frem på dyrskuer og lignende.