Fodring af kyllinger fra daggamle til 6-8 uger

Dette er kun et forslag og det kan gøres på mange måder 
men jeg har normalt stor held med denne metode.

Store høns

Dværg høns

60%  Bro plus Start
30% 
Gramina 1 (kylling mix)
5 % fugle frø ( kanarie eller undulat)
lidt vitaminer f.eks. Bio start 25 , levertran, grøn tranol, visbumin.
Lidt madolie for at gøre tarm væggen glat så der ikke sætter sig forskellige parasitter.
Lidt  A38 tykmælk
1 hårdkogt æg hakket fint ( skal være kogt i 10 min.
En kniv spids mangan 
(til at give stærke knogler )
Alt dette blandes godt sammen , men blandingen må ikke være våd og sjasket men derimod blød at røre ved og sådan at det skiller når man trykker det sammen i hånden og åbner igen.
Efter 14 dage begynder jeg at skifter bro plus start ud med
Bro plus og Gramina bliver skiftet ud med hel hvede og fasan foder. Men udskiftningen forgår over 3 uger.
Bemærk for meget
Gramina eller fasan foder kan have en indflydelse på fjerfarven ved gule dyr. Der tænkes på majs. Der kunne man bruge knækket hvede eller byg.

Her vil jeg skifte Bro plus start ud med 
Tradi plus start . Da denne ikke har så stort indhold af protein som Bro plus start.
Ellers samme fremgangs måde som til store høns.
Senere vil jeg bruge
Tradi plus i stedet for Bro plus.
Desuden vil jeg bruge byg frem for hvede til dværge.

 

 

 

 

 

 

 

 

Fodring af avls dyr
Min avls sæson starter midt i december hvor jeg skifter mit vokse foder ud med kraft foder til æglægning over en periode på ca. 3 uger. Mit kraftfoder består af 90%  æglægnings foder (ikke fuldfoder) og forskellige frø arter, meget lidt majs, lidt solsikke (vi syntes jo også det er kedeligt med leverpostej hver dag) til dette blander jeg nogle hakket rå løg og hvidløg (mod lus og mider) og lidt tykmælk ( godt for maven) eller spise olie (godt mod Coccidiose). Derudover tilsætter jeg noget levertran og microsolitren samt Bio start 25 fra Meldgård i Aabenraa. www.meldgaard.com
Det er endvidere en god ide at give dem noget mangan en gang imellem for at undgå skæve ben hos kyllingerne. Man behøver ikke at give alt dette hvis man syntes det er for besværlig, men hvis man vil have et godt resultat så hjælper det, især med vitaminer. Alt dette blander jeg godt, det er gerne sådan at mine øjne løber lidt i vand når jeg blander det, men hønsene er meget glade for fodret. Denne blanding giver jeg om aftnen i god tid før de går til ro. Om morgen får de havre ca. 1 håndfuld pr. høne. Dette får de i strøelsen, så hønsene har lidt at lave i de mørke vinter mdr. Mine høns få kraftfoder så der er spist op på ca. 10 min. da det er vigtig at de ikke bliver fede, for husk. 
FEDE DYR GIVER INGEN KYLLINGER .
Mine høns har lys i 15 timer i døgnet for at give et æg om dagen. HUSK høns skal have rent vand hverdag, da de opnår en feber tilstand under æglægningen,  kræver det  hurtig vand efter de har lagt æg. Udover dette skal man undgå træk og fugtige huse. Husk også at de skal have en side pind i lav højde. Har man dværg høns kan man godt vente til februar med at give kraftfoder. Alt dette er hvis man gerne vil have dyr på udstilling i oktober (vores specialudstilling). Men det er jo også rart at have æg i januar når man har høns i haven.
AF Kjeld N. Jensen.